Naar het oosten van Slovenië in Ptuj.
Na 2 reisdagen, vandaag een eerste dag waarbij we geen tijdsdruk ondervinden. Slovenië is een goede 30 jaar onafhankelijk van het grote Joegoslavische land. De dag wordt goed begonnen met een stevig ontbijt.
Ptuj in het oosten van Slovenië. |
Na dit ontbijt eerst wat informatie gaan verzamelen in het toeristisch bureau. Open op een zondag! Dit voor de enige bezoekers. Blij dat ze wat job hebben. We krijgen er vele tips en documentatie waaruit men zou kunnen besluiten dat Ptuj en omstreken de meest interessante plaats is ter wereld om te bezoeken.
Heidens carnaval met de Kurentovanje.
Dit is het jaarlijkse carnaval, beladen met natuursymboliek en oud volksgeloof, en erkend als werelderfgoed erkend door de Unesco. Centrale figuur is de 'Kurent', een gemaskerde demon, gekleed in een buitenproportioneel pak van langharige wol en daar bovenop een karrenvracht koeienbellen. Samen 40 kg. Hij verdrijft de winter, kondigt de lente aan en trekt van deur tot deur om iedereen een vruchtbaar jaar te wensen.
Kurent, een heidense godheid die met carnaval gedragen wordt. |
Tweeduizend jaar oude stad: Ptuj.
Ptuj is gelegen aan de Dravarivier en vlakbij de Kroatische grens. Ondanks zijn geringe omvang, ongeveer 20.000 inwoners, heeft Ptuj een eeuwenlange geschiedenis achter de rug. Ptuj is zelfs officieel de oudste stad van Slovenië. Ptuj begon zijn bestaan in 15 v.C. als militaire buitenpost van Romeinen. Vele monumenten getuigen van de 2000 jaar oude stad. Het centrum van Ptuj is klein, maar wel gezellig met verschillende pleintjes en terrassen.
Stadhuis van Ptuj, centraal gelegen in de oude stad. |
Kasteel van Ptuj.
Na deze informatieronde even het oude stadscentrum verkennen. En op weg naar de 'grad', = kasteel. Het onmiskenbare middelpunt van Ptuj is het kasteel hoog boven het oude stadscentrum van deze 2000 jaar oude stad. Via een steil lastig kasseiwegeltje met uitzicht van het kasteel en de stad met de Drava rivier bekeken.
Ptuj vanop het kasteel gezien. |
De rivier Drava vanop het kasteel gezien. |
Het kasteel hoog boven stad en rivier, torent boven de stad uit. |
Drava rivier.
In Antwerpen is men nog volop aan het bekvechten om een wandel en fietsbrug over de Schelde te bouwen. Hier ligt er een brug, enkel voor voetgangers en fietsers, met mooi uitzicht over de stad.
Ring die iets met aluminium zou te maken hebben. Het geeft een leuke foto op van Ptuj. |
Ptuj ligt schilderachtig langs de oevers van de Drava. |
Brug over de Drava rivier met zicht op de stad en het kasteel. |
Drava rivier met de stad Ptuj en het kasteel. |
Naar de kop en de snavel van de kip.
Als men met veel fantasie de kaart van Slovenië bekijkt zou men de vorm van een kip herkennen. De kop en de snavel maken het oosten van Slovenië uit. We willen dat ook zelf ondervinden. Na wat rondgehangen te hebben in Ptuj en onze Touran van de nodige diesel voorzien te hebben snorren we naar de stad met de heilige naam: Jeruzalem. niet in Israël maar wel in Slovenië.
Wijnstreek rond Ljutomer tot Ormoz.
In de omgeving van Ptuj vinden we de beste wijngebieden van Slovenië. Rond Ljutomer begint een van de vier belangrijkste wijngebieden van Slovenië. De wijnstreek strekt zich uit tot aan Ormoz, dicht bij de Kroatische grens.
Uitzicht over de groene golvende natuur in de wijnstreek rond Jeruzalem. |
Jeruzalem.
Dit dorpje heeft de naam gekregen van de kruisvaarders die op weg naar het midden oosten zich hier te goed deden aan de geneugten en er als dankbaarheid de naam Jeruzalem gaven. De goede wijn en de vriendelijke streekbewoners(sters) bevielen hun zo goed dat ze plaats naar hun einddoel noemden. Het is geen stad, geen dorp, maar enkele wijnhuizen. Het enige hotel van kwaliteit is gesloten. De Duitsers en Oostenrijkers, die het cliënteel uitmaken, blijven weg, door het c-monster en de bijhorende maatregelen.
Restaurant, met weinig cliënteel wegens de pandemie. |
Lendava, de meest oostelijke stad van Slovenië.
Toch iets kunnen eten en drinken in het enige mooie gebied. Dan naar het meest oostelijke punt van Slovenië tegen de Hongaarse en Kroatische grens. Lendava ligt dicht bij zowel de Kroatische als van de Hongaarse grens. Na 5 km ben je in Kroatië, en na 4 km in Hongarije. Je valt hier dan ook bijna van de kaart van Slovenië af. Het grootste deel van de bevolking spreekt Hongaars, en de straatnaambordjes zijn tweetalig
Ooievaarsnet boven op een elektriciteit of telefoonpaal. |
Technische data.
Afstand vandaag: 141 km. Temperatuur: tot 28 graden maar na een stevig onweder, terug naar 19° en 22°. Nog even een hotel, via Booking, gereserveerd in Ljubno ob Savinji voor de volgende dag. Nu meer naar naar het noordwesten, in de buurt van de Logarska kloof.
Parcours van Ptuj naar Jeruzalem tot Lendava. |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten